prietenie profesionala

Este posibil să ai o prietenie profesională?

Am realizat de curând cât de greu este să întreții relații cu prietenii la distanță. Fiecare-i cu viața lui, în orașe diferite cu probleme diverse. Astăzi este prima mea zi (22 noiembrie) în noul apartament din București și plănuiesc să stau aici o vreme. N-am avut încă timp să-i dau și capitalei o șansă, așa că dacă tot este o perioadă “moartă” a anului, am zis că încerc o resuscitare activă a vechilor mele relații sociale din “Sud”.

Fiecare luptă să-i fie bine, să se adapteze, să țină pasul cu tehnologia și să pună un ban în plus în pușculiță. Ce n-aș putea generaliza și poate-mi spuneți voi, este nevoie mea de oameni pasionați și atenți la locul de muncă. De cele mai multe ori duc lipsa unei comunități de oameni mișto care pun valorile sociale în prim plan, nu profitul financiar sau secretele meseriei. Vreau să știu că partenerul meu de lucru îmi poate spune și când îi vine să-mi crape capul, nu doar când lucrurile sunt dulci, verzi și frumoase. Pentru mine e foarte important să ai un gram de empatie și atenție distributivă în ceea ce privește relaționarea cu alte persoane. Aici intră în schemă Matei.

Ca să vă spun pe scurt, Matei este individul ăla care dă o șansă oamenilor din jurul lui să crească și să ajungă acolo unde își doresc. Îți dă un sfat atunci când i-l ceri, dar nu vorbește niciodată mai mult decât trebuie; te bate pe umăr din priviri și îți spune timid “mulțumesc” la final de zi. Aproape că nici nu-l auzi. Ăsta e Matei, un om din două bucăți: una pentru tine și alta pentru el. Echitabil.

“Să nu faci niciodată afaceri cu prietenii” este lecția pe care încă o învăț după ce intru într-o colaborare strânsă cu câte-un individ sau instituție. Pentru mine, conceptul de “prietenie profesională” este mai mult îndreptat în direcția respectului reciproc. Un prieten este un om care te respectă, care știe să te asculte și care, pe lângă nevoi, îți oferă acces la cunoștințele lui. Pe de altă parte, profesionalul este un mediu prin care noi ne extragem anumite beneficii, cum ar fi cel financiar, de care ne folosim pentru a ne acoperi nevoile personale. Tocmai de aceea cred că trebuie să avem constant două tipuri de oameni în viețile noastre: Prietenii cu care ne petrecem timp informal și care au rolul de a ne deconecta de la viața profesională și prietenii profesionali care sunt oamenii cu care te înțelegi bine, ți-e drag să lucrezi, dar nu au în totalitate acces la viața ta personală. Nu știu dacă aș fi putut spune lucrurile mai simplu de-atât.

Concluzia? În ultimul timp am observat că am tendința să nu mai am la fel de multă răbdare atunci când lucrez pe bani cu niște oameni care nu mă respectă. Simt că singurele lucruri care ne leagă (de parcă ar rezista) sunt câteva bancnote colorate cu niște fețe de “influenceri” din secolul trecut. Un fel de file de poveste financiară, asta sunt banii. Eu nu vreau să mă consum pentru oameni care nu pun valoare în ceea ce fac, ci vreau mai degrabă să construiesc încredere și o infrastructură sănătoasă de lucru.

La cât mai mulți Matei!

Comments are closed.