democracy is free to play but pay to win

Merită să mai ieșim în stradă?

În 2007 mi-am început cariera de freelancer într-ale artelor vizuale. Habar nu aveam câtă frustrare și câte piedici urma să înfrunt de la oameni, de la sistemul birocratic dar în primul rând de la mine. În 2010 am mers la facultate la Cluj, unde am avut oportunitatea să pun pe picioare visul meu de a mă putea întreține din asta. Am reușit s-o fac abia în 2014 după repetate greșeli în care am dat chix cu promovarea, eram nehotărât, nu-mi știam traseul și aveam impresia că lucrurile se pot rezolva și fără oameni. Am greșit foarte mult și iată, au trecut 7 ani până să-mi dau seama ce a mers greșit. Sunt câteva puncte cheie care ne leagă de ceea ce se întâmplă în Romania lui 2017. Cel mai important factor care m-a salvat de la un job 9 to 5 au fost oamenii și mi-am dat seama că ce vroiam eu să fac singur era o treabă de 4-5 persoane. Nu mai aduc în discuție costurile. Deci networking.

Și ce legătură are asta cu ieșitul în stradă?

Ei bine, lecția pe care am învățat-o din cei 7 ani de voluntariat într-ale artelor vizuale a fost că pentru un rezultat autentic și stabil avem nevoie să transpirăm și să ne planificăm fiecare pas de reușită. Cred că ne-am obișnuit prea mult cu gratificarea imediată și cu ideea de “mult și ieftin”. Nu cred că va mai merge așa pentru mult timp. De ce?

  • Pentru că o decizie luată din instinct și “adoptată” pe fugă poate strica mult mai multe decât o idee care are la bază o strategie de risk management;
  • Pentru că nu este autentic;
  • Pentru că nu poți construi ceva ieftin, bun și rapid;
  • Pentru că ai nevoie de timp să crești (un copil, o legumă, o idee)
  • Pentru că nu se face primăvară cu o singură floare.

Punctul culminant!

Este extrem de simplu, o democrație are nevoie de timp pentru a se forma, dar mai ales mentenanță pentru a o proteja. Fie că-ți place sau nu, mai trebuie schimbată câte-o bujie, trebuie să-i punem cauciucurile de iarnă atunci când vine zăpada (sau PSD-ul cu idei derapante) sau să dăm câte o palmă metaforică celor care încearcă s-o distrugă.

Democracy is free to play, but pay to win.

Poate că unele cuvinte folosite mai sus vă sunt deja familiare și nu vă pică tocmai bine, dar cred că au rolul de conștientizare a problemei grave în care ne aflăm acum. Pasivitatea înseamnă indiferență și într-o lume în care cu toții căutăm atenție într-o formă sau alta, eu zic că merită să îți schimbi cauciucurile și să-ți întreții ceea ce ai, iar dacă nu o faci nu te mai plange că nu-ți merge căldura, că n-ai benzină sau că sunt taxele prea mari.

Comments are closed.