Vechile meșteșuguri nu sunt întotdeauna purtate mai departe doar de către artizanii altor vremuri. Într-un mic atelier din București, pasiunea pentru măști își trage seva din tinerețea creatorului lor: Pavel.

Povestea lui Pavel începe din copilărie, în verile petrecute în atelierul tatălui său, în vacanțele de vară. Ajuns la facultate, tânărul viitor meșteșugar decide să schimbe o viitoare meserie nepotrivită, de birou, cu dragostea pentru curentul Steampunk, odată cu primirea câtorva genți de piele speciale, de la tatăl lui. Odată cu aceste genți, măștile s-au strecurat în viața lui Pavel în mod firesc, supunându-se parcă unei chemări tăcute, dar puternice.  

Ca toate lucrurile sortite în viață, Pavel și-a aprofundat meșteșugul odată cu întâlnirea neașteptată a unui creator de măști – cel care i-a și oferit primele lecții și primul tipar. Două luni mai târziu avea să iasă din mâinile creatorului prima mască și certitudinea că acesta este drumul în care își dorește să investească timp, pasiune și bani.

Povestea fiecărui produs începe de fiecare data cu țiparul. Ochiul meșterului cântărește ce merge, cum se potrivesc piesele, dacă îi place; asta  îi influențează decizia de a merge mai departe cu produsul sau de a o lua de la capăt.

Drumul nu a fost mereu ușor, însă chiar și în clipele dificile când măștile nu părăseau atelierul, Pavel nu și-a abandonat meșteșugul și a trecut prin fiecare clipă cu răbdare și încredere și câteva strategii de promovare care să-i pună în valoare munca.

Astăzi se fac 3 ani de c and Pavel a devenit cu adevărat un creator de măști de piele Steampunk și genți. Fiecare lucrare nouă e o provocare, de la design, la idee, până la îmbinarea pielii cu alama într-un mod cât mai armonios. Procesul nu e mereu ușor, însă tânărul meșteșugar vede astăzi în mintea lui posibilitățile fiecărui produs și modul în care aceasta poate să arate.  

Când înțelegi că pasiunea nu te îmbogățește mereu, drumul către meșteșugul ales e mai lin și mai asezat. Important e să începi cu ceva.  

Documentar realizat de:
Foto/Video: Cristian Ioan
Text: Ioana Hurjui

Un proiect realizat prin intermediul Fascinația Meșteșugului

 

Comments are closed.